Ortodoncija

Stvaranje zdravog i lepog osmeha i harmonije lica što doprinosi povećanju samopouzdanja i poboljšanju privatnog i profesionalnog života.

Šta je ortodoncija i čime se bavi?

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura.
Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije.
Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i plan terapije.

Terapijske mogućnosti kod dece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, ali ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja deteta, kao i zbog stalnih promena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dete nosi ortodontski aparat.
Deca bi trebala doći na pregled kod ortodonta oko šeste godine, nakon izbijanja prvih stalnih zuba, a naročito kod nekih od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mlečnih zuba, zbijenost zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga loša navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.
U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti) i mobilni aparati (koje može stavljati i skidati prema uputstvima ortodonta).
Dužina terapije zavisi od raznih faktora i traje u većini slučajeva oko dve godine.
Kontrole su svaka dva do tri meseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencioni aparati.

Folije za ispravljanje zuba

Ispravljanje zuba folijama je alternativa fiksnim bravicama – plastični alajner (providna folija) napravljen da ispravi zube i pravilno ih rasporedi prema prethodno dizajniranom položaju. Svaki set alajnera je precizno softverski dizajniran na osnovu otiska izrađenog u našoj ordinaciji.
Folije su dizajnirane da isprave lakše, srednje teške i teške ortodontske slučajeve. Pored toga što su estetski potpuno prihvatljive jer se uopšte ne vide, one sa sobom nose i mnoge druge dobrobiti. Značajno se lakše održavaju od fiksnih proteza koje je nemoguće skinuti i lepo oprati. Kod folija je ovo moguće, i samim tim je mnogo bolja higijena usta i zuba. Sile koje deluju na zube su raspoređene celom površinom zuba, a ne samo na površini bravice.

Na osnovu otiska vilice možemo izraditi kompjutersku 3D animaciju i na osnovu toga proceniti koliko je potrebno folija da se zubi isprave, kao i kako bi sve izgledalo na kraju terapije. Finalna odluka je na kraju na Vama. Pregled je svakako besplatan, a analiza košta 30 evra. Ukoliko se odlučite da radite folije analiza se računa u cenu folija.