Zubna protetika

Protetika je namenjena osobama koje imaju blago do teže oštećenje zuba te osobama kojima nedostaje jedan ili više zuba. Radi se iz estetskih razloga i radi vraćanja funkcionalnosti zuba.

Nadoknadom izgubljenih zuba poboljšava se funkcionalnost i vraća estetika osmeha koja je izuzetno bitna za celokupan izgled lica. Savremenim protetskim resenjima danas je moguće savršeno zameniti prirodne zube i gotovo je nemoguće pronaći razliku između prirodnog i umeetnog zuba.

Fiksna protetika

Fiksna protetika odnosi se na trajno fiksiranje protetike na prirodne zube ili implantate. U fiksnu protetiku spadaju zubne krunice, mostovi, polufiksne proteze na implantatima koje imaju mogućnost skidanja i vraćanja te polufiksna rješenja kod kojih se kombinuju krunice i parcijalne proteze.

Mobilna protetika

Mobilna protetika se odnosi na mobilne proteze, a često se primjenjuje kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantati. Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati.

Kandidati za protetiku

Protetika je namenjena osobama koje imaju blago ili teže oštećenje zuba te osobama kojima nedostaju jedan ili više zuba. Izrađuju se radi estetskih i funkcijskih razloga.

Zubne krunice namenjene su pacijentima kod gubitka zuba i mogu se postavljati na implantate kao zamjena za prirodni zub. Namenjene su i pacijentima koji imaju teško oštećene prirode zube zbog dentalne traume kako bi učvrstile zub i vratile estetski izgled. Kod pacijenata kojima su zubi potamnili, zubne krunice se stavljaju iz estetskih razloga. Ovisno o materijalu mogu biti od keramike, metal-keramike ili cirkona.

Zubni mostovi se postavljaju kod kandidata koji su izgubili jedan ili više zuba. Čine ga dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate.

Zubne proteze namijenjene su pacijentima kod većih gubitaka zuba, a često se izrađuju kako bi zamijenile sve zube vilice. Zavisno o pacijentovim potrebama radi se totalna proteza kod popunjavanja cijelu vilicu i parcijalna proteza kod saniranja nekoliko zuba.

Obične proteze danas se rjeđe rade zbog funkcionalnih izazova poput ispadanja proteze, žuljanja proteze, itd. Danas se proteze mogu fiksirati u svom reduciranom obliku na implantate kao polufiksno rešenje, što znači da, dok su ustima, su fiksirane na implantate te imaju mogućnost skidanja radi održavanja oralne higijene. Fiksna rešenja na implantatima u obliku hibridnih mostova ALL-ON-4 ili ALL-ON-6 su trajno fiksna rešenja koja u potpunosti oponašaju prirodne zube bez obzira na kompleksnost bezubosti.

Opis zahvata

Prije samog zahvata radi se klinički pregled, analiza celokupne situacije i rentgenska evaluacija na temelju čega se odlučuje o planu terapije.
Nakon uvida u stanje vaše vilice i preporučenog plana terapije počinjemo s pripremom izrade protetskog rada.

Tok zahvata

Tijek terapije započinje detaljnom analizom i fotografisanjem pacijenata, nakon čega se pristupa lokalnoj anesteziji i brušenju zuba. Na kraju se uzimaju ili skeniraju otisci i izrađuje se privremeni protetski rad tako da pacijenti kroz cijelo razdoblje terapije mogu normalno funkcionisati u svakodnevnim obavezama te lepo izgledati. Pre samog završetka rada i završnog cementiranja potrebna su dva dolaska u kojima se rade proba konstrukcije budućeg rada i proba keramike gdje zajedno s pacijentima gledamo estetiku i funkciju te odlučujemo treba li napraviti izmene u estetskom ili funkcionalnom smislu. Tek kada je pacijent zadovoljan, rad ide na završnu glazuru u zubotehnički laboratorij i vraća se u ordinaciju na trajno cementiranje.

Oporavak

Nuspojave ovakvog zahvata su blaga bol, osjetljivost i oticanje, no u pravilo prolazi unutar 48 h od zahvata. Oporavak nakon ugradnje zubnih implantata je nešto duži. Nakon hirurškog zahvata može doći do oticanja zubnog mesa i lica, manjeg krvarenja i oticanja oko mjesta ugradnje zubnog implantata. Za ovakve nuspojave preporučujemo korištenje hladnih obloga u prvih 12 h poslije zahvata u serijama od 20 minuta uz pauzu od deset minuta. U pravilu sve nuspojave prolaze unutar 48 h od zahvata.